50 g jäst
50 g margarin
5 dl lättöl eller vatten (Jag använde vatten)
2 tsk salt
1 dl vört med kryddor
1 dl mörk brödsirap
1 dl russin
16- 18 dl rågsikt (Jag behövde knappt 16 dl så häll på föriktigt)
Smält matfettet, tillsätt vätskan och värm till 37 grader. Sula jästen i degbunken och rör ut den i degspadet.
Smula jästen i degbunken och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, vört, sirap, russin och nästan all rågsikt. Arbeta degen smidig och jäs den övertäckt 45- 50 minuter.
Vänd upp degen på mjölat bakbord, knåda den kraftigt. Forma till en stor limpa eller rund bulle. Jas övertäckt i 30 minuter. Pensla med ljummet vatten och grädda brödet i nederdelen av ugnen i 40- 45 minuter på 200 grader.
Jag kan varmt rekommendera detta bröd, så gott och doften av jul sprids i hela huset!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar