onsdag 14 december 2011

Recept Vörtbröd

50 g jäst

50 g margarin

5 dl lättöl eller vatten (Jag använde vatten)

2 tsk salt

1 dl vört med kryddor

1 dl mörk brödsirap

1 dl russin

16- 18 dl rågsikt (Jag behövde knappt 16 dl så häll på föriktigt)

Smält matfettet, tillsätt vätskan och värm till 37 grader. Sula jästen i degbunken och rör ut den i degspadet.

Smula jästen i degbunken och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, vört, sirap, russin och nästan all rågsikt. Arbeta degen smidig och jäs den övertäckt 45- 50 minuter.

Vänd upp degen på mjölat bakbord, knåda den kraftigt. Forma till en stor limpa eller rund bulle. Jas övertäckt i 30 minuter. Pensla med ljummet vatten och grädda brödet i nederdelen av ugnen i 40- 45 minuter på 200 grader.

Jag kan varmt rekommendera detta bröd, så gott och doften av jul sprids i hela huset!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv